Amit a sófogyasztásról tudnod kell

A só egészségtelen! Ugye Te is tudod, …vagy mégsem? Mai írásunkban rávilágítunk, a sófogyasztás egészségügyi oldalára. Megvizsgáljuk a tényeket és tévhiteket és megmutatjuk hogyan sózd ételeid.

Az étkezési só egy természetes ízfokozóhatással rendelkező egyszerű vegyület, a nátrium-klorid (NaCl). A nátrium az élő szervezet számára nélkülözhetetlen anyag. Feladata a szervezeten belül is igen sokrétű. Részt vesz a szénhidrát–és fehérje anyagcserében, valamint szükséges az izomműködéshez.  Szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a sejtek energiaellátásában; valamint a sav-bázis egyensúly fenntartásában is. Fejleszti az agyi funkciókat.
Egy egészséges emberi szervezet nem kevés, kb. 80-100 gramm nátriumot tartalmaz. Mindezt nagyrészt oldott állapotban, kisebb része a csontokban, kötőszövetekben lelhető fel. Túl kevés nátrium esetén felléphet izomsorvadás, szédülés, étvágytalanság, emésztési zavar, izomgörcs, szájszárazság, alacsony vérnyomás. A túl sok nátrium azonban megemeli a vérnyomást, tehát növeli a keringési megbetegedések kialakulásának kockázatát, valamint növeli a szervezet folyadék visszatartását és a víz zsírsejtekben történő raktározását, ezáltal hozzájárul a túlsúlyhoz és szívbetegségekhez.

Különbség só és só között.

Asztali só, vagy hagyományos konyhai só

A hagyományos asztali só a legelterjedtebb és legolcsóbb sófajta. Ahogy szokott lenni e két tulajdonság elválaszthatatlan tartozéka a silány minőség és ez jelen esetben is így van. A hazánkban kapható asztali só alapanyagát sóbányákból nyerik, majd feldolgozási eljárás során mélyen beavatkoznak annak szerkezetébe és számos bizarr csomósodásgátló és fehérítő adalékanyaggal vegyítik (Ezek: nátrium-ferrocianid, kalcium-karbonát, magnézium-karbonát vagy alumínium-hidroxid, kova),  melyek megakadályozzák, hogy a só kifejthesse pozitív hatásait. A konyhasó alumínium tartalma az agyban képes felhalmozódni.. Ráadásul a megváltozott molekulaszerkezet miatt a szervezetnek nagy energia befektetésre van szüksége, hogy ezt a feldolgozott sót hasznosítani tudja. Ezen túlmenően a hagyományos étkezési só a nátrium mellett nagy mennyiségben kálium-kloridot is tartalmaz. Érdekes, hogy főleg az egészségesnek hazudott „csökkentett nátrium tartalmú” sók esetében a legtöbb a kálium-klorid, mely az elektrolit háztartást tönkreteszi, veszélyes a vesére továbbá hangulati és szívrendszeri panaszokat okoz.

Tengeri só

A tengeri só, alapvetően egészségesebb változat amennyiben valóban tiszta tengervízből lepárlással állítják elő. Ebben a konyhai sóval ellentétben rengeteg nyomelem megtalálható. Sajnos azonban rendkívül drága és sok esetben az olcsóbb tengeri sók csak pár százaléknyi valódi tengeri sót tartalmaznak, vagy olcsóbban előállítható, de nagyon gyakran káros anyagokat is tartalmazó sótömbökből nyerik. Utóbbi esetben különösképpen a nehézfémek (a tengerek szennyezésének következtében) okoznak járulékos testi és szervi terhelést.

Himalája só

Az egyik legjobb választás a Himalája só, amit a hegység lábánál lévő sóbányákból nyernek ki. Ez a fajta só 98-99%-os Nacl tartalom mellett bővelkedik ásványi anyagokban is. A feldolgozás során pedig csak őrlik és nem kezelik további anyagokkal. Színében a fehértől a sötét rózsaszínig terjed, azonban a színnek nincs különösebb jelentése, ez csupán egy minimális, élettani hatással nem jelentkező vastartalomnak köszönhető. A Himalája só kilónként kb. 1000Ft-os, áron kapható, ami jóval drágább az asztali sónál, viszont a töredéke a luxuscikként fellelhető valóban jó minőségű tengeri sóknak.

Erdélyi, vagy Parajdi só

Habár a történelmi Magyarország területén van a világ egyik legjobb minőségű sólelőhelye, még ma sem közismert ez a fajta só. Az Erdélyből származó parajdi só a világon az egyik legjobb minőségű, természetes, kellemes ízű sófajta. Ez a só a Pannon-tenger kiszáradásakor keletkezett, és az érintetlen környezet miatt meg tudta őrizni tisztaságát, ráadásul a benne található 84 féle ásványi anyag miatt kifejezetten egészségesnek tekinthető. Az erdélyi só gazdaságos választás lehet, hiszem már kilónkénti 500 Ft-os áron is kapható. Mindent összevetve jó és egyben költséghatékony választás ez jelenthet..

Mennyi sót kell fogyasztani?

A fentiek során az már világos, hogy sót fogyasztani szükséges. A só teljes elhagyása huzamosabb időn keresztül igen komoly egészségügyi gondokat okozhat, ráadásul az izomzatod leépülését is okozza. Számos kutató és táplálkozási szakértő szerint napi 3-4g nátriumfogyasztás szükséges szervezetünk optimális működéséhez. Habár nátrium szinte minden élelmiszerben van, ha csak erre támaszkodunk, akkor napi 1g-ot sem lennénk képesek a szervezetbe juttatni. Tehát a sózás során nem csupán az ételeink ízét fokozzuk, hanem szervezetünknek is szívességet teszünk. Fontos, hogy az is, hogy csak természetes Himalája, vagy parajdi sót használjunk. A túlzott nátriumbevitel azonban még megfelelő minőségű sót használva is káros hatásokat produkál, ezért itt fokozottan igaz a mértékletesség elve. Érdemes a só mennyiségével tehát játszanunk. Egy púpos kiskanálnyi só és esetleg még egy csipet elég lehet egy napra, ezt osszd be az egyes étkezéseknél. A mai kor embere egyébként egészségtelen ételeket majszolva akár napi 25g-ot bejuttat szervezetébe, aminek drasztikus következményei idő kérdésével sosem maradnak el.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom