Tápanyag

A Tápanyag szó egy tág fogalom, mely leírja mindazon élelmi anyagokat, melyeket a szervezet, a normális fejlődés valamint az egészség

Tovább olvasom »

Mikrotápanyagok

A mikrotápanyagok, a makrotápanyagokkal ellentétben nem szolgáltatnak energiát, de alapvető segítő faktorai az anyagcsere működésének. A mikrotápanyagok elsősorban vitaminok (pl. az A,

Tovább olvasom »

Fehérjék

A fehérjék testünk építőkövei, aminosavakból állnak, legnagyobb mennyiségben húsokban, halakban, tojásban, tejtermékekben, és néhány növényi eredetű táplálékban találhatók. Egy átlagember napi

Tovább olvasom »

Zsír

A zsíroknak szerepük van többek között a vitaminok felszívódásában, a sejtfal védelmében, a hormonok felépítésében, az immunrendszer működésében és természetesen

Tovább olvasom »

Szénhidrát

A szénhidrátok egy makrotápanyag, melynek jelentős szerepe van a szervezetben, az anyagcserében: energiát szolgáltatnak az izmok és az agy működéséhez a

Tovább olvasom »

Makrotápanyagok

A makrotápanyagok olyan tápanyagok, amelyek energiát biztosítanak számunkra. Mivel a „makro” jelentése nagy, a makrotápanyagok olyan tápanyagok, amelyekre nagy mennyiségben van

Tovább olvasom »

BCAA

Az a három esszenciális aminosav, melyek kémiai szerkezetükből adódóan alkotják az úgynevezett elágazó láncú aminosavak (BCAA) csoportját. Ezek: izoleucin, leucin és

Tovább olvasom »

Superfood

A szuperfoodok olyan élelmiszerek, melyek koncentráltan tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint egyéb hasznos vegyületeket, amelyek hozzásegíthetik szervezetünket a

Tovább olvasom »

Kreatin

A kreatin a testünkben keletkező, energiát szolgáltató összetett anyag. Elsősorban a májban termelődik aminosavakból, glicinből és metoninból. A májból a véren

Tovább olvasom »