Az egyes zöldségek, gyümölcsök szezonja alatt azok természetes betakarítási időszakát értjük.
Tavasszal jellemzően a zsenge leveles növények szezonja van, míg nyáron a legtöbb gyümölcs és zöldség elérhető.
Ősszel pedig a lassan termő zöldségekből válogathatunk, melyek nagy előnye, hogy sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
Télen csak kevés növény számára adottak a feltételek, ezért ilyenkor a hosszan tárolhatókra kell koncentrálnunk, de persze kiegészíthetjük táplálkozásunkat egzotikus gyümölcsökkel is. Azért nem árt tudni: van néhány téli gyümölcsünk is, mint például a naspolya vagy a csipkebogyó, melyek kivételes koncentrációban tartalmaznak értékes tápanyagokat.
Sokszor felhívtuk már a figyelmet a szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának fontosságára. Ma szinte bármit bármikor megkaphatsz, ezért sokan nem értik, miért olyan fontos ez. De hidd el, nem csupán egy hóbortról van szó. Az alábbi érveket jó, ha tudod:
- Ilyenkor a természet biztosítja az adott zöldségek, gyümölcsök érlelését. Csak a nap sugarainak hatására működik hibátlanul a fotoszintézis, ami a növényben lévő igen fontos szerves anyagok létrehozásáért felelős, mint például a klorofil vagy a karotinok. Szezonon kívül csak mesterségesen, etiléngázzal érlelt társaikat vehetjük meg.
- A termelőknek kevesebb vegyszerre van szükségük a hozam eléréséhez, így a magasabb vitamintartalom mellett kevesebb káros anyagot is tartalmaznak. Biogazdálkozás is igazán csak szezonon belül lehetséges.
- A termékek valószínűleg egy helyi termelőtől érkeznek hozzád és nem a világ másik részéről. A frissesség mellett így fogyasztásod kisebb terhet ró a környezetre és pénzeddel a lokális közösséget támogatod.
- Minden zöldség és gyümölcs szezonban a legolcsóbb, sőt, akár többszörös árkülönbségek is előfordulnak.
Érdemes tehát szezonálisan vásárolni és lehetőleg piacon. Ha lehetőséged van rá kedvenceid ilyenkor fagyaszd le, vagy tartósítsd (mondjuk befőtt formájában), hogy az év többi részében is ehesd őket.
Szezonális naptár
Itt láthatod, hogy mely hónapokban milyen szezonok vannak:
Január:
Cikória, Csicsóka, Karalábé, Kökény, Mandula, Naspolya, Sütőtök, Zeller
Február:
Csicsóka, Fejes káposzta, Karalábé, Körte, Kökény, Mandula, Naspolya, Zeller
Március:
Bab, Burgonya, Cékla, Hagyma, Karalábé, Madársaláta, Mandula, Medvehagyma, Pasztinák, Petrezselyem, Póréhagyma, Sárgarépa, Újhagyma, Zeller
Április:
Bordáskel (pak choi), Endívia, Fejes saláta, Hónapos retek, Karalábé, Kínai kel, Madársaláta, Petrezselyemzöld, Radiccio (vörös cikória), Rukkola, Spenót, Zöldborsó
Május:
Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cseresznye, Egres, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fekete ribizli, Fokhagyma, Földieper, Hónapos retek, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Kínai kel, Lilahagyma, Madársaláta, Málna, Mángold, Meggy, Pak choi (Bordáskel), Petrezselyemzöld, Radiccio, Rebarbara, Ribizli, Rukkola, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Spárga, Spenót, Újhagyma, Vöröshagyma, Zöldborsó
Június:
Alma, Bazsalikom, Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cseresznye, Csicsóka, Endívia, Egres, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fokhagyma, Földieper, Hónapos retek, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Kínai kel, Lilahagyma, Lilakáposzta, Madársaláta, Málna, Mángold, Meggy, Menta, Pak choi (Bordáskel), Paradicsom, Petrezselyemzöld, Radiccio, Rebarbara, Ribizli, Rukkola, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Spenót, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zöldbab, Zöldborsó
Július:
Alma, Áfonya, Bazsalikom, Burgonya, Cékla, Cukkini, Csicsóka, Endívia, Édeskáposzta, Eperfa, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Füge, Görögdinnye, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lilakáposzta, Mángold, Menta, Nektarin, Őszibarack, Padlizsán, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyemzöld, Petrezselyemgyökér, Radiccio, Sárgabarack, Sárgadinnye, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Szilva, Tök, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika
Augusztus:
Alma, Áfonya, Bazsalikom, Burgonya, Cékla, Cukkíni, Csicsóka, Édeskáposzta,Endívia, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Füge, Görögdinnye, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lila káposzta, Mángold, Menta, Nektarin, Őszibarack, Padlizsán, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyem-zöld, Petrezselyem-gyökér, Póréhagyma, Radiccio, Sárgabarack, Sárgadinnye, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Sütőtök, Szeder, Szilva, Szőlő, Tök, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika
Szeptember:
Alma, Áfonya, Bazsalikom, Birsalma, Berkenye, Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cukkini, Csicsóka, Endívia, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Füge, Gesztenye, Gránátalma, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelbimbó, Kelkáposzta, Kínai kel, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lila káposzta, Madársaláta, Mángold, Menta, Őszibarack, Padlizsán, Pak-choi, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyemzöld, Petrezselyemgyökér, Póréhagyma, Radiccio, Rukkola, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Spenót, Sütőtök, Szeder, Szilva, Szőlő, Tök, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika
Október:
Alma, Bazsalikom, Birsalma, Berkenye, Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cikória, Cukkini, Csicsóka, Endívia, Édesburgonya, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Füge, Gesztenye, Gránátalma, Hónapos retek, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelbimbó, Kelkáposzta, Kínai kel, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lila káposzta, Madársaláta, Mángold, Menta, Őszibarack, Pak-choi, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyemzöld, Petrezselyemgyökér, Póréhagyma, Radiccio, Rukkola, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Spenót, Sütőtök, Szőlő, Tök, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldborsó, Zöldpaprika
November:
Birsalma, Berkenye, Brokkoli, Cikória, Csicsóka, Endívia, Édesburgonya, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fodros kel, Kelbimbó, Kelkáposzta, Kínai kel, Lilakáposzta, Madársaláta, Mángold, Pak-choi, Petrezselyem-zöld, Radiccio, Rukkola, Snidling, Sóska, Spenót, Zellergumó
December:
Brokkoli, Burgonya, Birsalma, Cikória, csicsóka, Endívia, Fekete retek, Fejes saláta, Fodros kel, Karalábé, Karfiol, Kelbimbó, Kínai kel, Kökény, Körte, Madársaláta, Pasztinák, Póréhagyma, Petrezselyem(gyökér), Sütőtök, Tök, Zeller
*
Nem árt megjegyezni, hogy a növények tárolási ideje a fentiektől eltérhet, és igen nagyok a különbségek: míg a gyümölcsök nagy részének vagy a lédúsabb zöldségeknek a betakarítás után már csak napjaik vannak hátra, addig például a burgonya, az alma vagy a vöröshagyma akár 4 hónapig is biztonsággal tárolható.