Clean Eating Prémium Tudásbázis

Táplálkozással az egészséges pajzsmirigyért

Videónkból többek között kiderül, hogy:

  • mi is a pajzsmirigy szervünk a funkciója
  • miért létfontosságú, hogy jó állapotú és egészséges legyen
  • milyen tünetei lehetnek, ha alul- vagy túlműködik
  • hogyan, milyen étrenddel tudod befolyásolni a pajzsmirigy működését

Csősz Gábor, a Clean Eating szakértőjének vendége volt Bartha Ákos, a Táplálkozás-beállítás alapítója.

A pajzsmirigy működéséről beszélgettek.

A Clean Eating alapjai

Milyen a viszonyunk a táplálkozáshoz? Melyek azok a civilizációs problémák, amelyek betegségeink legfőbb okozói?

Mire figyeljünk oda táplálkozásunk során:

  • mennyiség
  • időzítés
  • tápanyagsűrűség

Hogyan segít mindebben a Clean Eating?

Mindezt megtudhatod vieónkból!

A nagy 160 gramm szénhidrát-átverés

Ebben az előadásban a 160 grammos szénhidrát-diéta hazugságáról rántjuk le a leplet!

Honnan is jön a 160 gramm diéta elve? Mi az eredete, miért alkalmazzák, mire találták ki? Sok, kis étkezés = jobb vércukor és inzulin szint? Gyakori kis étkezésekkel kevésbé leszel éhes?

Igencsak részletes előadásunkat érdemes meghallgatnod!

Hogyan böjtöljünk?

Hogyan érdemes böjtölni, mire kell odafigyelni? 

Az előadásból kiderül, miért fontos a cél kijelölése, az időtáv megválasztása, és a külső tényezők figyelembe vétele.

Megtudhatod, hogyan támogathatod szervezeted ez idő alatt, és hogyan érdemes megtörnöd a böjtöt.

Ételintolerancia: a rejtett ellenség

Az ételintolerancia a szervezet abnormális reakciója bizonyos ételekre, melynek hátterében többféle mechanizmus állhat. Az ételintolerancia nagyon kellemetlen tüneteket okozhat és nagymértékben ronthatja az életminőséget. Emellett hosszútávon különböző betegségek kialakulásához vezethet.

Az ételintolerancia és ételallergia nem ugyanaz! 

Ezt a témát is alaposan körbejártuk előadásunkban.

A teljes kiőrlésű átverés

Tényleg kevésbé emelik a vércukorszintet?

Több rostot juttatunk a teljeskiőrlésű gabonákkal a szerveztünkbe?

Jobban fogyunk tőle?

Miért tartják egészségesnek, és miért ajánlják?

Videónkból megkapod a választ kérdéseidre!

Fermentálással az egészséges mikrobiomért

Mikrobiomnak a beleinkben élő baktériumok, gombák, férgek, vírusok közösségét nevezzük. 

Az immunrendszerünk egyik színtere a bélflóránk. Ha nincs megfelelő állapotban számos fertőzésnek és krónikus betegségnek vagyunk kitéve.

Hogyan működik a bélflórád, és mit tehetsz, hogy egészséges és jól működő legyen? Nézd meg ezt a webinárt!

Testünk legkevésbé becsült szervének belső története

A Giulia Enders által írt Bélügyek alapos bevezetés a legújabb tudományos felfedezésekbe és elméletekbe arról, hogy mi történik az emberi szervezet emésztőrendszerében, a lenyeléstől az emésztésig.

Ez a könyvösszefoglaló Giulia Enders ‘Gut – The Inside Story of Our Body’s Most Underrated Organ’ című könyve alapján készült.

 

A FODMAP diéta alapjai

Puffadás, hasi görcsök, hasmenés – Kellemetlen panaszok, melyek ritkán mindannyiunkkal előfordulnka, főleg amikor a szokásosnál többet vagy nehezebbet eszünk.

Sokaknál azonban ezek a panaszok nem csak ritka vendégek, hanem a mindennapos élet megrontói. A FODMAP diéta nekik nyújt segítséget. 

Videónkban a FODMAP diétát mutatja be a Clean Eating szakértője.

A zsír titkos élete – Minden, amit a sikeres fogyáshoz tudni kell

Sylvia Tara feltárja a zsír számos bonyolult tulajdonságát, beleértve a zsír összetételét, testi szervként való működését, valamint azt a látszólag fékezhetetlen képességét, hogy megmaradjon és növekedjen az emberi testben.

Ez a könyvösszefoglaló Dr. Sylvia Tara “The Secret Life of Fat. The Science Behind the Body’s Least Understood Organ and What It Means for You” című könyve alapján készült.

 

Mi az a mikrobiom?

Hogyan hat táplálkozásunk az idegrendszerünkre? Milyen a kapcsolat van a bélflóra és az immunrendszer között?

Cikkünk részletesen körüljárja a témát.

Ne féljünk a zsírtól!

Ha meglátjuk vagy meghalljuk ezt a szót, hogy zsír, akkor általában az ellenkező irányba kezdünk el futni. Pedig egyáltalán nem kellene!

Cikkünkből megtudod, hogyan fogyaszd egészségesen a zsírt!

 

Milyen a jó kenyér?

Tudod, hogy milyen kenyeret eszel?

Tudod, hogy mit kellene tartalmaznia egy kenyérnek valójában?

Itt megtalálsz mindent, amit a kenyerekről tudnod kell!

A rák kódja

A rákot rengeteg kérdés övezi. De mi is az a rák?

  • Genetikailag öröklődhet?
  • Mivel áll szoros kapcsolatban?
  • Hogyan lehet megfékezni a terjedését?

Ez a könyvösszefoglaló Dr. Jason Fung ‘The Cancer Code’ című könyve alapján készült.

Miért hasznosak az étkezési szünetek?

Tudtad, hogy van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy a szervezetedben lévő negatív vagy gyulladásos folyamatokat enyhítsd, csökkentsd, vagy éppen visszafordítsd?

Hogyan tudunk jótékonyan hatni a szervezetünkre az az étkezés megvonásával? Cikkünkből megtudod!

Szezonális étkezés: buktatók és tippek

Mi a szezonális étkezés, és miért fontos eszerint táplálkozni? Mi az, amire szezonálisan a legnagyobb szüksége van a szervezetünknek?

Cikkünk részletesen körüljárja a témát.

Mivel édesítsünk? – édes ízélmény, egészségesen

Cukrokat (azaz kristálycukrot, klasszikus répacukrot, nádcukrot) nem alkalmazunk a Clean Eating recepteknél, viszont különböző cukorhelyettesítőket vagy más édesítőszereket szoktunk a receptekbe vinni.

Milyen lehetőségeink vannak? Mire érdemes odafigyelni?

Napi hány étkezés az ideális?

Mi az ideális szervezetünk számára? Miért jó, ha hosszabb ideig alacsony az inzulinszintünk?

Mi történik a szervezetünkben étkezés során?

Cikkünk részletesen körüljárja a témát.

Az inzulinrezisztencia rejtett jelei ㅡ Interjú Bartha Ákossal

Az inzulinrezisztencia kapcsán készült interjú célja, hogy megismerjük, milyen reakcióba lép szervezetünk, amikor megvonjuk tőle az édes ízt.

Bartha Ákos élelmiszerbiológus és táplálkozáskutató.Szakértőnk ezúttal az inzulinrezisztencia kapcsán beszélgetett Ákossal.

Milyen a jó reggeli?

Milyen reggeli jó egy egészséges szervezet számára? Mire érdemes odafigyelni?

Melyek a leggyakoribb hibák a reggelik kapcsán?

Cikkünk részletesen körüljárja a témát.

Evés ész nélkül

Hogyan kezdjünk el fogyni anélkül, hogy nagy erőfeszítéseket tennénk? Mely környezeti jelzések okozzák a legnagyobb valószínűséggel a túlevést?

Ez a könyvösszefoglaló Brian Wansink ‘Mindless Eating. Why We Eat More Than We Think’ című könyve alapján készült. 

Az E-számok fogságában

Szinte már minden kész és félkész termékben, feldolgozott vagy csomagolt élelmiszerben megtalálhatók az E-számok. Miért van ezekre szükség? Szükség van egyáltalán?

Hogyan lett életünk része a szinte megszámlálhatatlan mennyiségű adalékanyag? 

Egészséges félelem?

Miért változtatunk az életmódunkon? Mert egészségesebbek szeretnénk lenni? Vagy valamilyen félelmünket, szorongásunkat akarjuk így feloldani? 

Mi táplálja a bennünk lakozó félelmet?